Chociaż niektórzy mogą w to nie uwierzyć sos pomidorowy do makaronu nie musi zawierać mięsa. Mój syn lubi spaghetti wyłącznie z sosem pomidorowym z klopsikami lub klasyczne Bolognese. Podobno inne są niejadalne. Dzisiaj okazało się, że to nieprawda. Kluseczki penne były doskonałe z aromatycznym pomidorowym sosem z ciecierzycą. Danie było tak doskonałe, że nawet mój mały niedowiarek poprosił o dokładkę. Nie dał się wprawdzie przekonać do parmezanu, ale nie można mieć wszystkiego, prawda?
Składniki (2 porcje)
150g penne
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy
200g ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka oregano
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
bazylia
parmezan
Penne ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zblanszuj lekko posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj pomidory, oregano, dopraw solą, pieprzem i gotuj na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedzony makaron wrzuć do sosu i wymieszaj. Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także
Bucatini z ricottą i pistacjami
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Moje spaghetti bolognese