Szukając ostatnio inspiracji na obiad trafiłam na artykuł Pana Bartka Kieżuna na www.kukbuk.pl. Ponieważ uwielbiam włoską kuchnię i makarony pod każdą postacią przeczytałam z zainteresowaniem. W bonusie dostałam przepis, na sycylijski makaron z pistacjami, który natychmiast postanowiłam wypróbować. W kuchni włoskiej chyba najbardziej kocham prostotę i umiejętność wydobycia z kombinacji podstawowych składników oraz ich kombinacji maksimum smaku. Jedynym warunkiem jest wykorzystanie najwyższej jakości produktów.
Przepis, z którego dziś korzystałam taki właśnie jest. Kilka podstawowych produktów i w dosłownie parę chwil mamy pyszne niezwykłe danie. Z makaronem oczywiście a przecież czasem o to właśnie chodzi. Dziś użyłam bucatini ale doskonale sprawdzi się również spaghetti.
Składniki (2 porcje)
200g makaronu
2 ząbki czosnku
200g sera ricotta
pół papryczki chili
100g pistacji
4 łyżki oliwy
sól i pieprz
bazylia
Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili. Dodaj serek ricotta i wymieszaj. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz grubo posiekane pistacje. Dopraw solą i pieprzem. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu z posypane listkami bazylii.
Smacznego!
Spróbuj także
Moje spaghetti bolognese
Spaghetti z klopsikami obiad, który lubią wszystkie dzieci
Dobry pomysł to połowa sukcesu