Mimo, że pogodzie daleko jeszcze do upalnego lata dziś zrobiłam typowo letnią zupę. Nie była daniem obiadowym ale raczej lekkim lunchem, ale w lato z całą pewnością będzie częstym gościem na naszym stole. Chłodnik na bazie jogurtu naturalnego z awokado i sałatą podany z malinami i uprażonymi płatkami migdałów uwiódł mnie i smakiem i wyglądem. To chyba najlepszy chłodnik jaki do tej pory jadłam. Pomysł na niego zaczerpnęłam ze strony www.jadłonomia.pl. Przygotowałam go jednak nieco inaczej i podałam po swojemu.
Składniki (2 porcje)
400ml jogurtu naturalnego
200ml mleka ryżowo-migdałowego
1 awokado
6 łyżek posiekanej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki płatków migdałowych
kawałek papryczki chili
kilka malin
Jogurt, mleko oraz awokado zmiksuj bardzo dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane liście sałaty (dowolnej), posiekany szczypiorek i koperek. Wymieszaj. Nałóż do miseczek. Przed podaniem udekoruj malinami i uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także
Obiadowa sałatka caprese
Zdrowa sałatka z komosą
Najlepsza zupa na upał - rzodkiewkowy chłodnik