Czasami jestem głodna, takim głodem, którego nie da się oszukać sałatką, żeby nie wiem jak smaczną. Potrzebuję czegoś konkretnego. Dzisiaj więc propozycja mniej dietetycznego obiadu. Tarta z wędzonym boczkiem i porami z dodatkiem sera nie jest bowiem lekkostrawna ale za to wyjątkowo pyszna. Można ją zrobić na cieście kruchym ale doskonale i w mojej opinii lepiej smakuje na cienkim cieście francuskim.
To danie ma jedną wadę. Wydaje się, że można zjeść jeszcze jeden mały kawałek, i jeszcze jeden i jeszcze, taki zupełnie cieniutki. Z doświadczenia wam powiem, że to nie jest dobry pomysł. Dlatego na jednej dokładce poprzestańcie i zostawcie coś dla reszty rodziny.
Składniki
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
300g wędzonego boczku
1 duży por (tylko biała część)
150ml śmietanki 30%
3 jajka
100g parmezanu
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
pęczek koperku
pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Foremkę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Zdejmij z patelni. Pora oczyść i pokrój w plasterki. Lekko podduś na pozostałym oleju i maśle. Wymieszaj z boczkiem. Koperek posiekaj drobno. Jajka wymieszaj ze śmietanką, Dopraw pieprzem. Jajka oraz koperek dodaj do boczku i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masę na ciasto i posyp startym parmezanem. Piecz 30 minut.
Smacznego!