Kiedy nie macie pomysłu na obiad przygotujcie faszerowaną cukinię. To łatwe i szybkie w wykonaniu danie a w zależności od dodatków możecie stworzyć danie wegetariańskie lub treściwą sycącą mięsną potrawę. Żeby wzbogacić menu możesz podać ją również w formie dodatku do dania głównego. Wystarczy, że cukinię nadziejesz warzywami i kaszą lub ryżem.
Dziś chciałabym polecić cukinię faszerowaną kaszą i kurkami. To pachnące lasem danie pięknie wygląda i fantastycznie smakuje. Poza sezonem grzybowym kurki możecie zastąpić pieczarkami lub wykorzystać inne mrożone grzyby.
Składniki:
2 cukinie
200g kaszy gryczanej
200g kurek
kawałek pora
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.
Kaszę gryczaną ugotuj al dente. Kurki oczyść, czosnek i por pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż lekko por i czosnek. Dodaj kurki i smaż na niedużym ogniu przez 7-10 minut. Dodaj kaszę, parmezan i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ. Wypełnij cukinie farszem i piecz 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Pieczarki faszerowane szpinakiem
Faszerowana kalarepa
Faszerowana cukinia