Dzisiejsza potrawa pojawiła się w naszym jadłospisie po męskim wyjeździe Mojego Męża. Okazuje się, że mężczyźni podczas wyjazdu nie tylko piją piwo, zagryzając chipsami a na obiad zamawiają pizzę lub hamburgera. Typowa męska kuchnia ma wiele zalet: jest prosta, nie wymaga wyszukanych składników i skomplikowanych działań. Słowem jest praktyczna w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Pewnie więc dlatego potrawa ta przypadła nam bardzo do gustu.
Składniki: cukinię, paprykę, cebulę, czosnek i pesto mam zawsze w kuchni. Ponieważ czas przygotowania potrawy jest krótki taki obiad sprawdzi się doskonale podczas wyjątkowo zabieganych dni.
Ogromnie ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Jeśli nie będą chrupiące potrawa straci charakter i nie będzie ładnie wyglądać. Jeśli lubicie monochromatyczne połączenia dodajcie do cukinii zieloną paprykę. Jeśli lubicie połączenia bardziej kolorowe wymieszajcie żółtą i czerwoną i pomarańczową paprykę z zieloną cukinią.
Składniki:
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
100g zielonego pesto
Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w niezbyt cienkie plastry. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Na oleju podsmaż lekko najpierw czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą dodaj paprykę i cukinię. Smaż na niewielkim ogniu do momentu a warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne i chrupiące. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pesto. Podawaj od razu. Jeśli lubisz możesz posypać danie parmezanem.
Smacznego!