Ostatnie komentarze
07Wrz2015
godz. - 09:09

Cukiniowo-marchewkowa zupa „na szybko"

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Przepis na tę zupę znalazłam w jakiejś starej książce kucharskiej. Zainteresowała mnie ze względu na wyjątkowo krótki czas gotowania. Rzeczywiście wydaje się, że przygotowanie składników zabiera więcej czasu niż samo gotowanie. Zupa jest idealna na tak zwany trudny dzień, kiedy mimo szczerych wysiłków na wszystko brakuje czasu.

 

Składniki:

120g cukinii

100g marchewki

50g pietruszki

½ cebuli

1 ząbek czosnku

100g masła

1 bulionetka warzywna

1 ½ szklanki wody

½ szklanki mleka

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

Wszystkie warzywa pokrój w słupki: czosnek, marchewkę i pietruszkę w cieniutkie zapałki cukinię i cebulę w trochę grubsze. Z wody i bulionetki przygotuj bulion warzywny. Rozpuść masło zeszklij na nim czosnek i cebulę. Następnie dodaj marchewkę cukinię i pietruszkę. Smaż na niewielkim ogniu około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas, żeby nie przypalić warzyw. Dolej bulion warzywny oraz mleko i gotuj 7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z ryżem.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony