Przepis na tę zupę znalazłam w jakiejś starej książce kucharskiej. Zainteresowała mnie ze względu na wyjątkowo krótki czas gotowania. Rzeczywiście wydaje się, że przygotowanie składników zabiera więcej czasu niż samo gotowanie. Zupa jest idealna na tak zwany trudny dzień, kiedy mimo szczerych wysiłków na wszystko brakuje czasu.
Składniki:
120g cukinii
100g marchewki
50g pietruszki
½ cebuli
1 ząbek czosnku
100g masła
1 bulionetka warzywna
1 ½ szklanki wody
½ szklanki mleka
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Wszystkie warzywa pokrój w słupki: czosnek, marchewkę i pietruszkę w cieniutkie zapałki cukinię i cebulę w trochę grubsze. Z wody i bulionetki przygotuj bulion warzywny. Rozpuść masło zeszklij na nim czosnek i cebulę. Następnie dodaj marchewkę cukinię i pietruszkę. Smaż na niewielkim ogniu około 10 minut. Mieszaj co jakiś czas, żeby nie przypalić warzyw. Dolej bulion warzywny oraz mleko i gotuj 7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z ryżem.
Smacznego!