W Warszawie z ryb najczęściej kupuję łososia. Przygotowuję go smażonego, pieczonego, na parze a czasami kiedy mama mniejszy kawałek ryby dokładam różne dodatki i przygotowuję pulpety. Każde z tych dań moje dzieci pochłaniają z prędkością światła. Ostatnio z okazji Dnia Dziecka przygotowałam łososia w cytrynowym sosie. Do tej pory był niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii danie z ryby. Ostatnio jednak ma mocnego konkurenta. Cytrynowy łosoś w kaparowym sosie na puree z brokuła zachwycił moją rodzinę. Polecam to danie, bo wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki (4 porcje)
łosoś:
600g łososia ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
12 plasterków cytryny
pieprz cytrynowy, suszony koperek, sól
Łososia oczyść, dopraw pieprzem cytrynowym, suszonym koperkiem i solą. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło, poukładaj obok siebie po dwa plasterki cytryny i na nie połóż porcje łososia. Na każdy kawałek łososia nałóż plasterek cytryny i usmaż rybę.
sos kaparowy
3 łyżki kaparów
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól pieprz
Posiekaj 2 łyżki kaparów. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane kapary i podsmaż lekko. Dodaj śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, posiekany szczypiorek i resztę kaparów. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
puree z brokuła
1 duży brokuł
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki masła
sól i pieprz
Ugotuj brokuła w wodzie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Odsącz. Zblenduj warzywa dokładnie. Dodaj masło, chrzan, dopraw solą i pieprzem i zblenduj raz jeszcze.
Na talerz nałóż puree z brokuła. Połóż usmażonego łososia i polej sosem kaparowym. Podawaj z ulubioną surówką.
Smacznego!
Spróbuj także:
Sandacz z ziemniaczanym purée oraz owocową salsą
Zjawiskowy łosoś z porzeczkowym sosem
Smacznie i zdrowo - łosoś z żurawiną i pęczak z jarmużem.