Kiedyś po przygotowaniu gołąbków została mi końcówka kapusty. Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia przygotowałam małą porcję duszonej kapusty z pomidorami. Wyszła tak pyszna, że następnego dnia pobiegłam i kupiłam kolejną główkę kapusty aby ponownie przygotować to danie, tym razem z słusznej ilości. Duszona kapusta włoska z pomidorami, jest u mnie daniem kolacyjnym. Podaję je ze świeżym chrupiącym pieczywem. Jeśli przygotuję je na obiad wtedy najbardziej smakuje nam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Wybierzcie swój ulubiony dodatek albo zajadajcie się kapustą prosto z garnka. Mój mąż właśnie tak lubi najbardziej.
Składniki:
1 kapusta włoska
1 cebula
2 ząbki czosnku
150g wędzonego boczku
250g kiełbasy
1l bulionu warzywnego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
Kapustę posiekaj drobno. Włóż ją do garnka, dolej bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na niedużym ogniu.
Wędzony boczek pokrój w kostkę. Połóż go na zimną patelnię włącz palnik. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż na średnim ogniu 7-10 minut. Dodaj zawartość patelni do kapusty, gotuj aż kapusta będzie miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Spróbuj także:
Przysłowiowy „groch z kapustą" czyli co można dodać do ryby.
Gołąbki tradycyjne
Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy