Bardzo lubię mięso z królika. Zazwyczaj miałam z nim jednak problem. Nie znalazłam na niego w pełni satysfakcjonującego przepisu. Robiłam wprawdzie pysznego królika w śmietanowo-grzybowym sosie z warzywami, ale im na dworze jest cieplej tym mniejszą mam ochotę na takie pełne dania. Postanowiłam nie szukać przepisów zaeksperymentować i pójść na żywioł. Mgliste pojęcie o efekcie dania miałam ale reszta „urodziła się" w trakcie gotowania. Eksperyment przerósł oczekiwania. Danie wyszło pyszne aromatyczne i znacznie lżejsze niż robione według poprzedniego przepisu. Doskonale smakowało z młodymi ziemniakami z koperkiem. Polecam gorąco.
Składniki (4 porcje)
4 porcje mięsa z królika
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
2 gałązki rozmarynu
100ml brandy
250ml bulionu
2 garście suszonej żurawiny
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Królika dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i kuminem. Zostaw w lodówce na 2-3 godziny. Papryczkę chili, cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni roztop masło z oliwą. Mięso obsmaż mocno. Dodaj czosnek, cebulę chili i imbir, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej brandy i smaż aż alkohol odparuje. Dolej bulion, dodaj żurawiny i rozmaryn. Duś aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dodaj odcedzoną ciecierzycę. Na głęboki talerz nałóż trochę ciecierzycy z żurawiną na nie połóż porcję mięsa, polej sosem z patelni i posyp natką pietruszki. Podawaj z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Aromatyczny i lekki obiad - duszony królik z warzywami i grzybami
Grillowane polędwiczki na szybki niedzielny obiad
Kurczak w sosie curry