Ostatnio bardzo polubiłam risotto. kremowa konsystencja ryżu bardzo mi odpowiada. Początkowo neutralne w smaku danie daje również ogromne pole do popisu. Można zrobić je w wersji bezmięsnej z warzywami i parmezanem lub z mięsem lub na przykład z owocami morza i rybami. Do tej pory najbardziej smakowało mi risotto z zielonymi szparagami. Dziś chciałabym zaproponować risotto z botwinką. Jest lekko słodkie i ma piękny różowy kolor. Mój syn powiedział, że to dziewczyńskie risotto, ale zjadł i bardzo mu smakowało. Szczególnie upodobał sobie karmelizowane młode buraczki.
Pomysł na to danie pochodzi z internetowej książki kucharskiej Lidla.
Składniki:
200g ryżu do risotto
100ml białego wytrawnego wina
500ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu
1 pęczek botwiny
1 łyżka miodu
4 łyżki płatków migdałowych
cytryna
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Odkrój młode buraczki z botwinki. Umyj je i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej miód i kiedy zacznie się pienić wrzuć plasterki buraków. Karmelizuj 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny wymieszaj i odstaw.
Resztę botwinki umyj i pokrój drobno. Gotuj przez 2-3 minut w osolonej wodze. Na koniec gotowania dodaj 3 łyżki soku z cytryny.
Czosnek i szalotkę pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem roztop 1 łyżkę masła, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią się szkliste. Dodaj wino i gotuj aż całe odparuje. Dodawaj po pół szklanki warzywny bulion i gotuj ryż. Przed każdą kolejną porcją bulionu poczekaj aż poprzednia zupełnie się wchłonie. Po 12-14 minutach gotowania dodaj obgotowaną botwinkę (bez wywaru). Gotuj dalej risotto przez kolejne 4-6 minut uzupełniając płyn. Zdejmij risotto z ognia, odczekaj chwilę, dodaj resztę masła i parmezan i wymieszaj. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj karmelizowanymi burakami i uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
Moje pęczotto z kurkami
Chłodnik najbardziej letnia zupa