Coraz wiÄ™cej osób mocno ogranicza jedzenie miÄ™sa, lub wyklucza je zupeÅ‚nie ze swojej diety. Bardziej ortodoksyjni nie jedzÄ… skÅ‚adników pochodzenia zwierzÄ™cego. Moi niedawni niespodziewani goÅ›cie należą wÅ‚aÅ›nie do tej ostatniej grupy. Wizyta przeciÄ…gnęła siÄ™ nieco wiÄ™c wypadaÅ‚o przygotować coÅ› na kolacjÄ™. Mój mąż zawsze narzeka, że kupujÄ™ trochÄ™ „na zapas" ale tym razem doceniÅ‚ moje starania, kiedy po 20 minut wjechaÅ‚o na stół kolorowe niebanalne danie a ja uczestniczyÅ‚am w spotkaniu towarzyskim (mamy kuchniÄ™ otwartÄ… na salon) niemal bez przerwy. Czarne parpardelle piÄ™knie prezentowaÅ‚y siÄ™ z maÅ‚ymi pomidorkami i sosem kurkowym na bazie mleczka kokosowego. Do tego dużo natki pietruszki z balkonowego zielnika i ... wszyscy byli zachwyceni. Może z wyjÄ…tkiem mojego psa, który z wyrzutem patrzyÅ‚ jak Å›cinam jego ukochanÄ… natkÄ™. MuszÄ™ szybko posadzić kolejnÄ…Â
Składniki (4 porcje)
600g czarnych parpardelle
250g kurek
2 szalotki
3 zÄ…bki czosnku
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
400ml mleczka kokosowego
150g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu (dla nie-wegetarian)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente.
Szalotki, czosnek, papryczkę chili posiekaj dokładnie. Rozgrzej na patelni olej, dodaj posiekane warzywa i podsmaż lekko. Dodaj oczyszczone kurki, tymianek i smaż przez 5-7 minut. Dolej mleczko kokosowe i gotuj około 10 minut. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj umyte pomidorki. Wyłącz palnik, dodaj 4 łyżki posiekanej pietruszki, wymieszaj. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki oraz (jeśli przy stole nie ma wegetarian) parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Bucatini z ricottÄ… i pistacjami
Jesienne penne z dyniÄ…
Razowy makaron z kurkami i cukiniÄ…
Â