Ostatnie komentarze
21Wrz2016
godz. - 10:06

Faszerowana cukinia

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy jesienią na straganach pojawiają się szczególnie piękne, dorodne i świeże kupuję je bardzo często. Zupa, sałatki, duszona cukinia można zrobić z nich zrobić naprawdę wiele. Od kiedy dwa lata temu znalazłam na bazarku cukinię w ciekawym okrągłym kształcie częściej robię również cukinię faszerowaną. Te okrągłe idealnie się do tego nadają. Są bardziej mięsiste a ich kształt pozwala na wypełnienie dużą ilością farszu.


Do tej pory wypełniałam cukinię mielonym mięsem albo kaszą gryczaną z pomidorami. Dziś proponuję, żeby przygotować farsz z kaszy bulgur z dodatkiem wędzonego boczku i suszonych pomidorów.


Bulgur to rodzaj pożywnej kaszy z pszenicy. Kasza bulgur zawiera duże ilości potasu, wapnia, sodu i magnez, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również bogatym źródłem błonnika obniżającym poziom złego cholesterolu. Polecana jest szczególnie dla osób znerwicowanych i żyjących w ciągłym stresie ponieważ jest ona bogata w witaminy z grupy B i magnez - substancje odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Składniki

3 nieduże okrągłe cukinie
100g kaszy bulgur
200g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 suszone pomidory
pół czerwonej papryki
100g sera typu ementaler
2 gałązki rozmarynu
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz


Kaszę bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie przez 13 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, boczek pokrój w kostkę. Boczek, cebulę i czosnek usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu przez około 5-7 minut. Dodaj posiekany rozmaryn, paprykę w proszku i pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz kaszę i starty na tarce ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


Rozgrzej piekarnik do 180stC.


Z cukinii zetnij górę, wydrąż środki. Wypełnij farszem, przykryj ściętym wierzchem. Umieść cukinie w naczyniu żaroodpornym i piecz 30 minut.


Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony