Świeży ananas kojarzy się głównie z sałatkami owocowymi lub deserem. Mniej popularne jest dodanie ananasa jako składnik dań obiadowych. Dziś chciałabym zaproponować Wam danie, którego jednym z głównych składników jest właśnie grillowany ananas. Podałam go w towarzystwie grillowanej cukinii i papryki i ostrego słodko-kwaśnego sosu. Tak przygotowane danie doskonale smakuje z ryżem i jest świetną rozgrzewającą propozycją na lekki zimowy obiad.
Składniki (2 porcje)
pół anansa
czerwona papryka
pół cukinii
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka czarnuszki
sos:
2cm kawałek świeżego imbiru
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku
4 cm kawałek pora
sok i skórka z połowy cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju kokosowego
Ananasa obierz. Ananasa i paprykę pokrój w nieduże kawałki. Cukinię pokrój w plasterki. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj cukinię, paprykę i ananasa aż kawałki będą miały ładne brązowe paseczki.
Teraz przygotuj sos. Papryczkę chili, imbir i czosnek posiekaj drobno. Por pokrój w piórka. Na patelni podgrzej olej kokosowy i zblanszuj pokrojone warzywa. Nie zrumieniaj. Nalej pół szklanki wody i gotuj przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie zimnej wody i wlej na patelnię. Zagotuj mieszając. Odstaw do przestudzenia. Dopraw solą, sokiem i skórką cytryny i miodem. Wymieszaj. Do sosu włóż cukinię, paprykę i ananasa. Wymieszaj. Podawaj z ryżem. Przed podanie posyp posiekanym szczypiorkiem sezamem i czarnuszką.
Smacznego!
Spróbuj także
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami
Makaron razowy z grillowaną cukinią i kozim serem
Poświąteczny powrót do normalności czyli razowy makaron ze szpinakiem i mozzarellą