Ostatnie komentarze
07Maj2018
godz. - 10:53

Imbirowy krem z marchewki

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Na majowy weekend w Polsce zapowiadali upały i burze. W Szklarskiej Porębie pogoda chyba o tym nie słyszała bo ani upału ani burz nie zauważyłam. Była pogoda idealna do wycieczek górskich: Czasem jednak nawet po ciepłym dniu przychodzi chłodny wieczór i człowiek miałby ochotę zjeść coś ciepłego rozgrzewającego i jeszcze dodatkowo takie przy którym nie trzeba szczególnie długo stać w kuchni.


Nie słyszałam o daniach, które robią się całkiem same ale dziś mogę Wam zaproponować zupę przy której jest niewiele do zrobienia, a efekt na talerzu jest zachwycający. Polecam pyszną aksamitną zdecydowaną w smaku zupę marchewkową z imbirową nutą, płatkami migdałów i kiełkami rzodkiewki.


Składniki (4 porcje)
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 litr bulionu
spory kawałek świeżego imbiru
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
sól, pieprz
płatki migdałów, kiełki rzodkiewki


Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w plasterki. Czosnek cebulę i imbir zeszklij na maśle. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i smaż przez chwilę bez zrumieniania. Dodaj bulion, kurkumę i kmin rzymski i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj ugotowaną komosę i zmiksuj zupę dokładnie. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem i uzupełnij bulion, jeśli zupa jest za gęsta. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kiełkami rzodkiewki.


Smacznego!


Spróbuj także
Zupa krem z buraków
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Zupa kurkowa

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony