Uwielbiam wszystkie kluski i makarony. Podaję je z mięsem lub na słodko. Do każdego rodzaju makaronu można dobrać dodatki żeby stworzyć pyszne danie na każdą okazję. Do tej pory robiłam tradycyjne kopytka z ugotowanych ziemniaków.
Dziś postanowiłam zrobić je z czegoś innego. Po pierwsze dlatego, że ziemniaki zwyczajnie „wyszły" a zapomniałam dokupić a po drugie, żeby przemycić kaszę jaglaną do posiłku moich dzieci. Moje dzieciaki jedzą chyba wszystkie rodzaje kaszy, ta jedyna zupełnie im nie pasuje. Więc jeśli chcę, żeby ją zjadły przygotowuję z kaszy pudding, szarlotkę. Tym razem przygotowałam jaglane kopytka. Zamiast tradycyjnej zrumienionej bułki tartej, masła, cukru i śmietany przygotowałam ostry pomidorowy sos. Powiem szczerze choć nieskromnie, że danie było naprawdę pyszne.
Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w magazynach „Moje gotowanie".
Składniki:
kopytka
100g kaszy jaglanej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała papryczka chili
1 łyżka masła
1 łyżka oregano
sól, pieprz
dodatkowo:
100g wędzonego boczku
listki bazylii
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zblenduj dokładnie. Dodaj sól i oba rodzaje mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj wałek i pokrój w romby. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Masło roztop na patelni dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smaż przez chwilę. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez około 20 minut. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na chrupiąco. Gorące kopytka podaj z sosem i smażonym boczkiem. Udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Spróbuj także:
Idealne na drugie śniadanie - jaglane placki z jabłkami
Kolacja pełna wspomnień - kluski leniwe z truskawkami
Kotlety z kaszy jaglanej z cieciorką