Ostatnie komentarze
11Kwi2021
godz. - 22:32

Jedna z moich ulubionych zup – barszcz ukraiński

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Dziś propozycja specjalnie dla mnie, bo moje dzieci, chociaż bardzo lubią barszcz czerwony, akurat za wersją ukraińską nie przepadają. Jest to zup z grupy „pyszne ale nie rób więcej"Mrugnięcie. Tak więc zaraz po smażonym mięsie z rosołu oraz brukselce to danie, które mogę gotować dla siebie, kiedy moje dzieci są poza domem. Dla tych, którzy jeszcze nie poznali smaku tej wspaniałej zupy – barszcz ukraiński to zaprawiana zupa w której skład wchodzą buraki ziemniaki, cebula czosnek i kapusta a także grzyby i fasola. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywa się barszczem czernihowskim. Można go podać z kleksem śmietany i jogurtu. Ja zjadam bez takich dodatków za to ze słuszną ilością natki pietruszki.


Składniki (4 porcje)
2 duże buraki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 łodyga selera naciowego
4-5 ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
200g ugotowanej białej fasoli
2 duże liście kapusty włoskiej
3 pomidory malinowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
4 suszone grzyby
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1,5l bulionu mięsnego
1 łyżka masła
sól i pieprz
śmietana
koperek albo pietruszka


Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i dwa ząbki czosnku posiekaj drobno. Seler naciowy pokrój w 1 cm kawałki. Ziemniaki i buraki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój w paseczki.
Na patelni roztop połowę masła. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj buraki podsmaż z cebulą i czosnkiem i zdejmij z patelni. Roztop drugą połowę masła. Dodaj seler, seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i smaż przez chwilę. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie oraz bulion i gotuj 10 minut. Dodaj buraki z czosnkiem i cebulą oraz kapustę włoską i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, ugotowaną fasolę, sok z cytryny gotuj 2-3 minut. Wyłącz palnik. Dopraw solą i pierzem. Dodaj starty na tarce ząbek czosnku i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa krem z buraków
Mój wielkanocny barszcz
Kokosowy krem z buraka z miętą

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony