Curry z ciecierzycą, które ostatnio przygotowałam to doskonałe, sycące i aromatyczne danie. Ma jeszcze jedną zaletę: przygotowuje się je wyjątkowo szybko. W parę minut mamy na talerzu perfekcyjny i energetyczny i smakowity comfort food. Ciecierzyca zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu czy witamin z grupy B. Ciecierzyca jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgać po nią powinni zatem Ci, którzy postanowili wykluczyć mięso ze swojej diety.
Jeśli macie wystarczająco dużo czasu lub zaplanujecie przygotowanie dania odpowiednio wcześniej możecie sami ugotować ciecierzycę. Jeśli tak jak ja przygotowujecie danie w ostatniej chwili użyjcie ciecierzycy w puszki. Wody oczywiście nie wylewajcie. Z aquafaby przygotujcie błyskawiczny czekoladowy mus, bezy lub brownie.
Składniki:
1 puszka ciecierzcy
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek imbiru
papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki oliwy
1 podłużna czerwona papryka
łyżeczka kuminu
1 łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 szczypty mielonej kolendry
sól, pieprz
Imbir i czosnek pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili i pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa i smaż przez chwilę. Dodaj kumin, paprykę w proszku i kolendrę, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj mleczko kokosowe, pastę curry, ciecierzycę i gotuj przez 10-15 minut. Słodką paprykę pokrój w plasterki. Dodaj do ciecierzycy, dopraw solą, pieprzem i gotuj 2-3 minuty. Podawaj z ryżem, posiekaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Inne spojrzenie na tradycyjną pomidorową