No i mamy jesień. Gdyby nie to, że po jesieni przychodzi zima, której nie lubię, byłoby całkiem fajnie. Kasztany, żołędzie, kolorowe szeleszczące pod nogami liście i świeże warzywa – za to najbardziej lubię jesień. Żadna pora roku nie jest przecież tak bogata i kolorowa.
Dziś danie, które wspaniale wpisuje się w jesienny nastrój. Jest kolorowe jak jesienny krajobraz i jednym z jego składników jest najbardziej jesienne warzywo czyli dynia.
Składniki (4 porcje)
250g razowego penne
500g dyni
200g pomidorków koktajlowych
200g cukinii
1 cebula
3 zÄ…bki czosnku
4 gałązki tymianku
3 gałązki rozmarynu
100ml oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię obierz i pokrój w kostkę, cebulę, czosnek pokrój w plasterki, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa, tymianek i rozmaryn umieść w naczyniu żaroodpornym. Dopraw pieprzem. Skrop oliwą i wymieszaj. Piecz 20 minut, aż dynia będzie miękka. Posól. Penne ugotuj al dente w osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z warzywami. Przed podaniem posyp danie parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Cukinia – szybki obiad
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami
Makaron razowy z grillowanÄ… cukiniÄ… i kozim serem
Â