Jesień to czas kolorów. Papryki, pomidory, marchewki, dynie wszystkie maja wszystkie one mają mocne, zdecydowane i ciepłe kolory. Do tak pięknego grona warto zaliczyć również buraki. Sałatki i zupy zyskują dzięki nim niecodzienny głęboki kolor.
Zupę krem z buraków robiłam już nie raz. Dodawałam do niej sok z cytryny ale raczej starałam się nie dodawać składników zbyt mocno zmieniających smak bazy zupy. Tym razem zaryzykowałam zainspirowana przepisem znalezionym na stronie http://www.jadlonomia.com. Do zupy dodałam mleczko kokosowe, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a podałam z sałatką z buraków mocno doprawioną pomarańczą i miętą. Nie żałuję zmian, zupa była doskonała.
Składniki
5 buraków
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
papryczka chili
1 zÄ…bki czosnku
1 łyżka oliwy
4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz
Buraki umyj i każdy owiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 50-60 minut. Wyjmij, odłóż połówkę upieczonego buraka. Resztę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj i delikatnie podsmaż na oliwie. Dodaj buraki i smaż przez chwilę. Dolej mleczko kokosowe, 300ml wody, 3 łyżki soku z pomarańczy i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem. Zmiksuj dokładnie. Pozostawioną połówkę buraka pokrój w cieniutkie słupki. Dodaj posiekaną miętą, resztę soku z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gorącą zupę podawaj z buraczano miętową sałatką.
Smacznego!
Spróbuj także
Mocna i rozgrzewajÄ…ca - zupa paprykowo-pomidorowa
Moja zupa rybna
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Â