Przepis na kotlety z cukinii znaleziony na stronie www.gotujzcukiereczkiem.pl przypadł mi do serca od razu z trzech powodów. Po pierwsze cukinia jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Po drugie wszelkiego rodzaju placuszki i kotleciki są z kolei ukochanymi daniami moich dzieci. Po trzecie dania takie przygotowuje się niezwykle prosto szybko i zawsze się udają. Nie wolno tylko podczas smażenia zalogować się na stronie Fb bo to może skończyć się zamawianiem pizzy na obiad
Kotleciki są leciutkie, a delikatny smak cukinii został zaostrzony przez ser feta. Uzupełnieniem mogą być wasze ulubione zioła. U mnie w kuchni zawsze gości bazylia, koperek, mięta, rozmaryn i tymianek. Tym razem wybrałam zgodnie z przepisem koperek a od siebie dodałam odrobinę tymianku.
Składniki:
400g cukinii
1 jajko
150g sera feta
110g bułki tartej (+ 4 łyżki do panierowania)
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól i odstaw na 15 minut. Dokładnie odciśnij. Wymieszaj odciśniętą cukinię z jajkiem, pokruszonym serem feta, bułką tartą i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Formuj niewielkie kotleciki, panieruj w reszcie bułki tartej i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Spróbuj także:
Placki kalarepkowo marchewkowe
Puszyste pancakes
Kotlety z kaszy jaglanej z cieciorką