Od jakiegoś czasu na moim stole gości kasza jaglana. Polubiliśmy ją wszyscy, każdy na swój sposób. Smaczna, lekka i sycąca jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie. . Może być również dodatkiem obiadowym i zaskakującym składnikiem deserów.
Â
Dziś propozycja wykorzystania kaszy do przygotowania puszystych i delikatnych kotlecików z dodatkiem cieciorki. Ich smak można zaostrzyć dodając pokrojoną papryczkę chili. Mnie i moim dzieciom bardziej do gustu przypadła wersja light.
Â
Składniki:
120g kaszy jaglanej
300ml wody
szczypta soli
pół łyżeczki masła
puszka cieciorki
mała cebula
1 marchewka
dwa zÄ…bki czosnku
2 łyżki sezamu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 jajko
olej
sól pieprz
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni. Cebulę i czosnek posiekaj. Lekko podsmaż na maśle, dodaj marchewkę smaż na małym ogniu jeszcze chwilkę. Cieciorkę odsącz i zmiksuj, połącz z ciepłą kaszą jaglaną. Dodaj warzywa, sezam, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Formuj nieduże kotleciki i smaż na złoto z obu stron. Podawaj z sałatką lub dipem chrzanowym.
Â
Smacznego!