Choć najczęściej kupujemy bataty w kolorze pomarańczowym to istnieje około 400 różnych odmian w kolorach od białego i żółtego po czerwony i fioletowy. W zależności od koloru różna jest zawartość składników odżywczych i różne są właściwości tego ciekawego warzywa.
Odmiana czerwona polecana jest w celu przeciwdziałania chorobom serca, fioletowe zawierające silne przeciwutleniacze są składnikiem diety antynowotworowej. Żółta odmiana zawierająca luteinę polecana jest osobom dbającym o oczy.
Bataty można piec, ugotować i grillować. Są doskonałym składnikiem puree i past a także zup. Podobno jadalne są nie tylko bulwy, lecz także liście batata. Wykorzystywane są w restauracjach chińskich, japońskich i filipińskich. W mojej kuchni bataty oraz marchewka stały się składnikami zupy krem. Podałam ją z pysznymi roladkami z boczku i koziego wędzonego sera. Inspirację do tego przepisu znalazłam w kuchni Lidla.
Składniki (4 porcje)
1kg batatów
0,5 kg marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
1 warzywna bulionetka
łyżka masła
2 łyżki oliwy
4 łyżki 30% śmietanki
6 plastrów wędzonego boczku
6 plastrów wędzonego koziego sera
Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. Bataty i marchewkę obierz o pokrój w kostkę. Smaż warzywa na oliwie na niedużym ogniu przez parę minut mieszając od czasu do czasu. Dolej wody tak, żeby przykryć warzywa, dodaj bazylię i bulionetkę i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj śmietankę, masło i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster boczku i sera koziego przekrój na pół. Na boczku ułóż ser i zwiń w rulonik. Zabezpiecz wykałaczką. Smaż na złoto. Gorącą zupę podawaj z roladkami z boczku.
Smacznego!