Niezwykle aromatyczne pasty curry występują w trzech kolorach i trzech wariantach ostrości: zielonej, czerwonej i żółtej. Zielona pasta curry doskonale pasuje do kurczaka, indyka i wołowiny, czerwona do wieprzowiny, warzyw i ryb. Żółta pasta jest najłagodniejsza i należy do moich ulubionych. Pasuje do krewetek, kurczaka, zup a także do dań z ananasem. Dziś postanowiłam ją wykorzystać i przygotowałam kurczaka w sosie curry z warzywami i mleczkiem kokosowym. Danie było doskonałe, nawet moje dzieci nieufnie patrzące na kolor sosu, zjadały ze smakiem. Przyznam, że byłam nieco zaskoczona bo duże kawałki warzyw w sosie bywają „zasiekami" uniemożliwiającymi delektowanie się daniem. Tym razem całość została zaakceptowana.
Składniki:
500g piersi kurczaka
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół cukinii
1 marchewka
pół czerwonej papryki
1 papryczka chili
kawałek pora
2 łyżki sezamu
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Kurczaka pokrój w sporą kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy. Dodaj mleczko kokosowe, 250ml bulionu oraz pastę curry i dokładnie wymieszaj, żeby pasta rozprowadziła się w płynie. Duś 25-30 minut. Uzupełniaj płyn bulionem. Cebulę pokrój w piórka, paprykę, czosnek, marchewkę, pora, cukinię, papryczkę chili pokrój w plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej resztę oliwy. Dodaj warzywa i obsmaż je przez 2-3 minuty (nie pozwól żeby zbrązowiały). Do mięsa dodaj obsmażone warzywa i gotuj przez 10 minut, tak, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp uprażonym sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Gulasz wołowy na piwie
Roladki z indyka w musztardowym sosie ze szparagami
Tarta z chorizo i porem