Jak wiadomo dzieci przeróżnie podchodzą do różnych dań. Dzieci mojej przyjaciółki gulasz kochają głównie za sos. Kiedy dostają nałożoną porcję, zawsze pytają czy można jeszcze sosu. W konsekwencji ich danie wygląda jak bogata zupa z dodatkami a nie jak danie główne. Moje dzieci natomiast za sosami nie przepadają. Jeśli na obiad jest gulasz, klopsiki lub bitki w sosie to sosu dostają tylko tyle ile jest absolutnie konieczne i ani grama więcej.
Na szczęście danie, które dziś przygotowałam zjedli bez grymaszenia w całości a mój syn nie mógł uwierzyć, że nie ma w nim ani grama mięsa. Rzeczywiście gulasz z boczniaków esencjonalny, gęsty i pyszny rzeczywiście do złudzenia przypomina wieprzową potrawę. Można go jeść jako samodzielne danie albo jako dodatek do kaszy lub makaronu. Ze wszystkim smakuje doskonale.
Składniki:
500g boczniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
Papryczka chili
żółta papryka
czerwona papryka
kilka dużych kaparów
0,5l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g kukurydzy z puszki
100g czerwonej fasoli z puszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
Cebulę, czosnek, papryczkę chili pokrój w plasterki i podsmaż na głębokiej patelni na maśle. Boczniaki oczyść pokrój w paseczki. Dodaj na patelnię, dopraw papryką w proszku i kuminem i smaż jeszcze chwilę. Dodaj bulion i gotuj 10 minut. Świeżą paprykę pokrój w paseczki. Dodaj do boczniaków koncentrat pomidorowy, paprykę, pokrojone w plasterki kapary, kukurydzę, fasolę i gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Flaczki z boczniaków.
Na świątecznym stole – łazanki z kapustą i grzybami
Razowy makaron z kurkami i cukinią