Jestem absolutną wielbicielką zup. Moja rodzina wie, że rosół to ja mogę trzy razy dziennie przez siedem dni w tygodniu. Niestety nie wszyscy są aż takimi wielbicielami rosołu, ale dobra zupa nawet w ciepły dzień jest doskonałym pomysłem na sycący ale lekki obiad.
Dziś propozycja letniej zupy jarzynowej. Pięknie wygląda, bo można do niej dodać wszystkie kolorowe warzywa, jakie akurat macie pod ręką a dodatkowo jest pożywna ze względu na dodatek ciecierzycy. Zupę możecie doprawić po swojemu. Dodajcie do niej odrobinę śmietany, śmietankę albo podczas gotowania dodajcie niewielką ilość białego wytrawnego wina. Zapewniam Was, że w każdym wydaniu będzie pyszna.
Składniki:
1-2 marchewki
500g ziemniaków
żółta papryka
250g zielonej fasolki szparagowej
1 nieduża cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1l buliony warzywnego
100ml białego wytrawnego wina lub śmietanki
2 gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ziemniaki i marchewkę obierz. Paprykę, ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i cukinię pokrój w plasterki. Zieloną fasolkę pokrój w mniejsze kawałki Wszystkie warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na maśle. Dodaj bulion, wino, rozmaryn i tymianek i gotuj przez 15 minut. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i pomidorki. Gotuj jeszcze 5 minut. Usuń gałązki ziół. Jeśli lubisz dodaj słodką śmietankę pod koniec gotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Spróbuj także
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Zupa śliwkowa z kluseczkami z kaszy manny
Pikantna zupa fasolowa z pomidorami i chorizo