Na czym możemy usmażyć rybę? Na oleju, na maśle, może na smalcu, jeśli ktoś lubi. A teraz niespodzianka! To nie wszystko. Podobno można usmażyć łososia również na ... wodzie. Ten sprytny i bardzo prosty sposób podpatrzyłam w kulinarnej podróży Karola Okrasy pt.: „Na ryby do Gdańska".
W odcinku tym z gospodarzem programu gotował kapitan Jerzy Wąsowicz, który podzielił się polinezyjskim przepisem na przygotowanie ryby. Pan kapitan sugeruje, żeby do smażenia wybrać dzwonka ryby, w których skóra oraz kręgosłup utrzymują rybę w całości. Ja usmażyłam kawałki łososia ze skórą. Udały się również znakomicie.
Składniki:
4 dzwonka łososia (min. 2 cm grubości)
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Dzwonka łososia dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej trochę wody, nie więcej niż 1 cm, zagotuj, dodaj masło, grubo posiekany czosnek i pół łyżeczki soli. Do gotującego się wywaru włóż rybę. Gotuj przez 3 – 4 minuty z każdej strony. Delikatnie wyjmij rybę na talerz. Sos zredukuj, aż będzie gęsty. Łososia posyp siekanym koperkiem i polej sosem. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Smacznego!