Jarmuż to odmiana kapusty. Zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw, jednocześnie nie zawierając szczawianów. Jest więc cennym produktem w profilaktyce osteoporozy. Jarmuż można smażyć, piec, blanszować a młode listki są pyszne na surowo. Świetnie nadaje się jako składnik farszu, zapiekanek i zup.
Dziś chciałabym zaproponować prostą sałatką podawaną na ciepło z niewielką ilością składników, która z pewnością będzie doskonała na obiad w pracy. Wystarczy ją tylko lekko podgrzać.
Składniki:
100g pęczaku
1 ząbek czosnku
2 garście jarmużu
150g malutkich pieczarek
kilka czarnych oliwek
kilka pistacji
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz
Ugotuj pęczak. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojony w plasterki ząbek czosnku i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Wrzuć pieczarki i smaż chwilę aż się lekko przyrumienią. Jarmuż oczyść, wykrój twarde łodygi , porwij na mniejsze kawałki, umieść na sitku i przelej powoli wrzątkiem. Dodaj do pieczarek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Zagotuj wodę z jedną łyżką octu w rondelku. Jajko wbij na talerzyk. Kiedy woda się zagotuje zakręć ją łyżką, tak, żeby powstał wir. W środek tego wiru delikatnie wlej jajko. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Na talerzu umieść kaszę wymieszaną z pieczarkami i jarmużem oraz jajko. Udekoruj pistacjami i czarnymi oliwkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Moje pęczotto z kurkami
Placki z batatów z kurkami