Dzisiaj propozycja dla zabieganych, którzy lubią zjeść coś bardziej wyrafinowanego niż kilka kabanosów w locie złapanych z lodówki (co i mnie się czasem zdarza), a nie mają czasu na długie zakupy i tym bardziej na długie gotowanie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się dania nazywane potocznie „przeglądem lodówki". Może to być również świetna okazja do wykorzystania niezbyt przemyślanych zakupów kulinarnych. Wiele razy przecież naszym sklepowym doradcą nie jest kartka z potrzebnymi produktami ale głód i atrakcyjne promocje. Potem półki w lodówce zamieszkują przedziwne sosy, przekąski, egzotyczne produkty, na które nie mamy pomysłu.
Bazą dania może być kasza, ryż lub makaron. Dziś wybrałam razowe penne. Grillowana cukinia, kozi ser, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki sprawiły, że danie na talerzu zachęca do złapania za widelec. Doceniły je nawet moje dzieci.
Składniki (4 porcje):
200g razowego penne
2 nieduże cukinie (około 500g)
100g sera koziego sałatkowego z ziołami
16 pomidorków koktajlowych
12 oliwek
4 gałązki rozmarynu
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oliw z dodatkiem chili
pół ząbka czosnku
sól i pieprz
Makaron ugotuj al-dente. Rozmaryn posiekaj bardzo drobno. Połowę wymieszaj z olejem. Cukinię pokrój w plastry, posmaruj olejem z rozmarynem i grilluj przez chwilę. Rozgnieć czosnek. Resztę rozmarynu wymieszaj z dwoma rodzajami oliwy i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na parę minut. Pomidorki przekrój na połówki a oliwki pokrój w plastry. Ugotowany makaron wymieszaj z oliwą. Na talerzu poukładaj makaron, grillowane cukinie, kozi ser, pomidorki i oliwki.
Smacznego!
Spróbuj także
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Cukinia – szybki obiad