Dziś propozycja treściwego gęstego i pożywnego dania jednogarnkowego czyli meksykańskiej zupy z dużą ilością fasoli i mięsa. Mocna pomidorowo paprykowa pięknie pachnie i doskonale rozgrzewa. Przepisów na zupę meksykańską jest tyle ile gospodyń. Można ją przygotować w wersji bezmięsnej albo pełną mięsa, chorizo lub boczku. Zawsze jednak znaleźć powinna się w niej fasola (może być więcej niż jedna odmiana), ostra papryczka idealne jeśli będzie to jalapeño, wędzona papryczka w proszku, cebula, czosnek i pomidory. Do mojej zupy dodałam udziec z indyka pokrojony w kostkę i mocno aromatyczny surowy wędzony boczek. Zupa wyszła doskonała i ku uciesze mojej córki bardzo ostra.
Składniki (4 porcje)
600g pokrojonego w kostkę udźca indyczego
250g surowego wędzonego boczku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
250ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 zÄ…bki czosnku
ostra papryczka
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
1l wołowego bulionu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Papryczkę, czosnek i cebulę pokrój w kostkę. Na zimnej patelni umieść wędzony boczek pokrojony w kostkę. Wytapiaj powoli. Kiedy pojawi się wytopiony tłuszcz dodaj mięso, czosnek, cebulę i papryczkę i smaż aż mięso się zezłoci. Dodaj słodką wędzoną papryczkę, rozmaryn, tymianek, kumin i kolendrę, dolej bulion i gotuj aż mięso będzie miękkie. Dolej passatę pomidorową, dodaj oba rodzaje fasolę i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą z natką z pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Bulion z ravioli – ulubiona zupa mojego synka