Pęczotto, kaszotto, risotto, to ostatnio moje ulubione dania. Ciągle jeszcze w mojej kuchni prowadzi makaron w różnymi dodatkami, ale dania z kaszą są dla niego poważnym konkurentem. Na szczęście do jedzenia różnych kasz nie muszę namawiać nikogo w mojej rodzinie. Nawet dzieci jedzą je bardzo chętne, choć jak zapytam który rodzaj kaszy mam ugotować to zwykle wybierają bulgur.
Dziś przygotowałam jednodaniowy obiad, gęsty, treściwy z mnóstwem kolorowych dodatków. Meksykańskie pęczotto z mielonym mięsem jest równie smaczne co proste w przygotowaniu. Musicie je wypróbować.
Składniki
100g pęczaku
500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500ml bulionu
pół szklanki białego wytrawnego wina
100g kukurydzy
100g czerwonej fasoli
1 długa słodka papryka
1 papryczka chili
200ml passaty pomidorowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz
Mięso mielone usmaż z dodatkiem oregano oraz słodkiej wędzonej papryki.
Cebulę, papryczkę chili i czosnek pokrój w drobną kostkę. Świeżą paprykę pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, papryczkę chili i czosnek i lekko podsmaż. Dodaj pęczak i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj mięso, wino i tyle bulionu, żeby przykryć kaszę. Gotuj danie na niewielkim ogniu 20 minut uzupełniając bulion, kiedy wyparuje. Dodaj passatę pomidorową, kukurydzę, fasolkę i świeżą paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 7-10 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
Moje pęczotto z kurkami
Pęczotto z pieczarkami, szpinakiem i cheddarem