W wielu domach niedzielny obiad zaczyna się od rosołu. Złocisty, ugotowany przynajmniej z dwóch rodzajów mięsa, warzyw i przypraw jest moją ulubioną zupą. W moim rodzinnym domu mięso z rosołu było wykorzystywane jako składnik zapiekanki z cebulą warzywami z rosołu i makaronem. Moje dzieci szczerze tego dania nie lubią, dlatego staram się mięso z rosołu wykorzystać w inny sposób.
Dzisiaj propozycja takiego właśnie dania. Ugotowane mięso jest składnikiem farszu do naleśników. Dodatkiem do niego jest ciecierzyca i warzywa z zupy. Krokiety podałam z ogórkowo-paprykową salsą. Wyszły pyszne. Polecam!
Składniki (na 12 naleśników):
12 naleśników
nadzienie
0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu
1 cebula
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka z rosołu
1 puszka ciecierzycy
pół papryczki chili
3 łyżki posiekanego szczpiorku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oliwie z dodatkiem masła. Mięso z rosołu pokrój w kostkę a marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę, Dodaj mięso, papryczkę chili, zioła prowansalskie do cebuli, wymieszaj. Smaż około 10 minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę, skórkę z cytryny, szczypiorek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Odstaw.
salsa
3 ogórki kiszone
pół słodkiej czerwonej papryki
pół papryczki chili
pół cebuli
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka skórki otartej z limonki
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka miodu
Ogórki, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, Papryczkę chili pokrój drobniutko. Wymieszaj warzywa z natką pietruszki skórką i sokiem z limonki i miodem. Odstaw do lodówki na poł godziny.
Nałóż na naleśniki farsz i zawiń krokiety. Smaż na patelni na złoty kolor. Podaj z ogórkowo-paprykową salsą.
Smacznego!
Spróbuj także
Naleśniki na słodko z owocami
Naleśniki inaczej