Niedawno z okazji Dnia Dziadka odwiedziliśmy restaurację, w której jadłam fantastyczną zupę krem z pomidorów i papryki. Była esencjonalna, rozgrzewająca i pyszna.
Postanowiłam zrobić własną wersję tego dania. Jeśli macie nieco więcej czasu upieczcie mocno papryki i świeże pomidory w piekarniku i obierzcie ze skórki. W wersji mniej czasochłonnej przesmażcie najpierw warzywa na patelni i uduście do miękkości. Będzie inna ale równie smaczna. Zupę możecie podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja dziś wybrałam pokruszony ser feta i pestki dyni. Myślę, że może być równie pyszna z kozim serem, natką pietruszki lub czosnkowymi grzankami.
Składniki (4 porcje):
2 czerwone papryki
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
nieduża papryczka chili
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
ser feta
pestki dyni
Cebulę pokrój w plasterki, czosnek i papryczkę chili posiekaj, słodką paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj słodką paprykę smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory, dopraw słodką papryką w proszku, solą i pieprzem. Duś przez około 30 minut. Jeśli potrzeba uzupełnij wodą lub bulionem warzywnym. Zupę zmiksuj dokładnie. Podawaj gorącą z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zupa krem z buraków
Jesienna zupa z pęczakiem i ciecierzycą
Gorąca, sycąca, pyszna, zupa z soczewicy