Pęczak jest chyba najrzadziej gotowaną przeze mnie kaszą. Pewnie niesłusznie, bo to rodzaj kaszy jęczmiennej z największą zawartością składników mineralnych i witamin. Dodatkowo wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. Dziś jednak postanowiłam odczarować tę mało popularną kaszę i przygotowałam danie pachnące lasem – pęczotto z kurkami. Odrobina wina i spora ilość natki pietruszki sprawiły, ze powstało danie godne królewskiego stołu.
Składniki
90g pęczaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500ml bulionu
300g kurek
1 łyżeczka tymianku
pół szklanki białego wytrawnego wina
garść natki z pietruszki
Kurki oczyść, większe przekrój na połówki. Na patelni rozpuść łyżkę masła i smaż kurki na niewielkim ogniu 3-4 minuty.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę i lekko podsmaż. Dodaj pęczak i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kurki, wino, tymianek i tyle bulionu, żeby przykryć kaszę. Gotuj danie na niewielkim ogniu 25-30 minut uzupełniając bulion kiedy wyparuje Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz palnik i wsyp natkę z pietruszki. Wymieszaj. Podawaj gorące.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajecznica z kurkami
Zupa z cukinii z kurkami
Razowy makaron z kurkami i cukinią