Placek po zbójnicku powinien być jeden duży podany ze słuszną ilością pysznego gulaszu. Ja postanowiłam zmienić nieco tę potrawę i przygotowałam własną wersję. Wynikało to pewnie z faktu, że mój syn zjadł jeden placek z mięsem „na spróbowanie" a pozostałe tradycyjnie pochłonął z cukrem pudrem. Pozostali członkowie rodziny pałaszowali placki z gulaszem. Powiem szczerze, że chyba wolę taką wersję. Łatwiej i szybciej się smaży, prościej nakłada a danie wygląda apetycznie. Ale kto co lubi. Wybierzcie własną wersję. Ja pozostanę przy swojej, do której szczerze zachęcam.
Składniki:
placki
1kg ziemniaków
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki włóż na sitko i odciśnij. Płyn po odsączeniu ziemniaków odstaw na parę minut, odlej wodę a osadzony na dnie krochmal dodaj do startych ziemniaków. Cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj cebulę, mąkę, jajka dodaj do ziemniaków. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej smaż na złoto z obu stron. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, żeby placki odsączyć z tłuszczu.
gulasz
600g łopatki wieprzowej
czerwona papryka
2 kiszone ogórki
cebula
4 ząbki czosnku
papryczka chili
łyżka curry
4 łyżki oleju
łyżka masła
sól, pieprz
Łopatkę pokrój w grubą kostkę. Dopraw solą i pieprzem i szybko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Mięso przełóż do rondla z grubym dnem. Na tej samej patelni przesmaż 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, papryczkę chili (z pestkami lub bez w zależności jak bardzo ostrą potrawę chcesz uzyskać) pokrojoną w kosteczkę i curry. Nalej tyle wody, żeby przykryć mięso i duś do miękkości.
Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki, ogórki kiszone w kostkę, paprykę w kostkę lub paski – tak jak lubisz. Na maśle obsmaż krótko cebulę, czosnek, ogórki i paprykę. Do uduszonego mięsa dodaj warzywa. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż kilka placków. Nałóż na nie gulasz. Podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego!
Spróbuj także:
Słoneczne placuszki z kukurydzy.
Placki z batatów z kurkami
Placki kalarepkowo marchewkowe