Sekretem domowych pierogów jest ciasto. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis, na podstawie którego powstaje miękkie i elastyczne ciasto. Farsz można przygotować właściwie ze wszystkiego. Dzisiaj propozycja klasyczna – pierogi ruskie- zdecydowanie moje ulubione.
Do niedawna ruskie pierogi przynosiła nam zaprzyjaźniona Pani Ania. Robiła ich przemysłowa ilość i obdarowywała swoją rodzinę, sąsiadów i nas. Czasem do farszu dodawała posiekaną miętę. Były smaczne ale najbardziej lubiliśmy te tradycyjne, bez niezwykłych dodatków.
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
600g ziemniaków
200g białego sera
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej. Wrzącą wodą zalej mąkę, tak żeby na mące była warstwa wody. Nie mieszaj. Przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odsącz przeciśnij przez praskę. Ser rozgnieć dokładnie widelcem. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na złoto na maśle. Do ziemniaków dodaj ser, cebulę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawaj gorące ze zrumienioną cebulką i boczkiem.
Smacznego!
Spróbuj także
Pierogi z boczniakami
Ziemniaczane kotleciki
Poduszeczki z ciasta francuskiego z ciecierzycą