Ostatnie komentarze
04Mar2020
godz. - 22:08

Na rozgrzewkę – zupa czosnkowa z ciecierzycą i szpinakiem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Tegoroczna zima choć nie mroźna i nie śnieżna daje się we znaki szczególnie tym, którzy źle reagują na zmiany pogody. Ciepłe dni przeplatane z chłodniejszymi, silny wiatr i brak słońca nie nastraja szczególnie pozytywnie. Pocieszamy się zatem pysznym i pożywnym jedzeniem. Takim jest niewątpliwie mocna i rozgrzewająca czosnkowa zupa. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo kawałkami mięsa lub jakimiś strączkami będzie stanowiła pełnowartościowy i pyszny posiłek. Ja zdecydowałam się na ciecierzycę. Odrobina szpinaku lub jarmużu będzie miłym kolorowym akcentem na talerzu. Jeśli nie macie lub nie lubicie dodajcie po prostu natkę pietruszki.


Składniki (4 porcje)
4 ząbki czosnku
1 szalotka
spory kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200g ugotowanej ciecierzycy
2 garście szpinaku lub jarmużu
1 puszka mleczka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz


Dwa ząbki czosnku i szalotkę drobno pokrój. Pora pokrój w plasterki. W rondlu z grubym dnem roztop masło i podsmaż warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę dodaj do warzyw na patelni i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion i gotuj 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleczko kokosowe, szpinak lub jarmuż i ugotowaną ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Zagotuj zupę. Wyłącz palnik i dodaj resztę czosnku przeciśniętego przez praskę.

Podawaj gorącą.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem
Na przekór wirusom – czosnkowa zupa krem
Meksykańska zupa z fasolą

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony