Najlepszą domową pizzę na pysznym drożdżowym spodzie robi mój szwagier. Ponieważ jednak na sylwestrową noc przygotowałyśmy z siostrą całe mnóstwo smakołyków potrzebowałyśmy ciepłego dania, które będzie nieco lżejsze niż tradycyjna włoska wersja. Po telefonicznej burzy mózgów powstała pizza na spodzie z ciasta francuskiego. Była naprawdę smaczna. Gdybym robiła ją dla siebie pewnie miałaby wegetariańskie dodatki. Męska część naszej rodziny wybrałaby mięsną wersję z ostrymi przyprawami.
Głównymi adresatami pizzy miały być moje dzieci, więc wybór padł na szynkę i ananasa czyli klasyczną pizzę hawajską. Wy wybierzcie swoje ulubione dodatki. Pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, żeby spód nie rozmiękł nieapetycznie. Jeszcze tylko ulubiony sos (pomidorowy lub czosnkowy) i kolacja gotowa.
Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
1 puszka pomidorów
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 puszka ananasa
150g szynki
100g kukurydzy konserwowej
100g sera
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia.
Na patelni rozgrzej masło. Przyrumień na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, oregano, dopraw solą i pieprzem i duś przez około 15 minut. Sos powinien być dość gęsty. Możesz go zmiksować jeśli nie lubisz kawałków pomidorów.
Na blasze do pieczenia rozwiń ciasto, zawiń lekko brzegi a środek ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 5 minut. W tym czasie odsącz ananasa, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę pokrój w paseczki. Ser zetrzyj na tarce.
Podpieczony blat posmaruj pomidorowym sosem, rozłóż szynkę, ananasa, kukurydzę i posyp serem. Piecz 15 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Coś na duży głód - tarta z boczkiem i porami
Tarta z łososiem
Ropucha w dziurze