Ostatnie komentarze
13Lip2015
godz. - 12:45

No to klops, czyli inny sposób na mięso mielone

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Mięso mielone lubią chyba wszystkie dzieci. Moje w każdym razie bardzo i to pod każdą postacią: kotlety mielone, klopsiki w sosie, spaghetti bolognese a także pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem. Ta ostatnią wersję można zrobić bez dodatków a można dodać jajko ugotowane na twardo, ugorowane marchewki lub pistacje. Świetnie smakuje na ciepło z sosem pieczeniowym, chrzanowym, młodymi ziemniaczkami z koperkiem i zieloną sałatą. Doskonała jest również na zimno, jako dodatek do chleba w towarzystwie chrzanu lub musztardy.

 

Składniki:

1kg mięsa mielonego z łopatki

1 czerstwa kajzerka

200ml mleka

1 cebula

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku

5 jajek

sól pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Namocz czerstwą kajzerkę w mleku. Cebulę pokrój drobno i zrumień na dwóch łyżkach masła. Trzy jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Mięso mielone włóż do dużej miski, dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, dwa surowe jajka, zrumienioną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyrób dokładnie. Foremkę 16 × 26cm wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki połowę mięsnej masy, ułóż trzy jajka i przykryj resztą mięsa. Na wierzch połóż kawałki masła. Piecz 50-60 minut.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony