Mięso mielone lubią chyba wszystkie dzieci. Moje w każdym razie bardzo i to pod każdą postacią: kotlety mielone, klopsiki w sosie, spaghetti bolognese a także pieczeń rzymska zwana inaczej klopsem. Ta ostatnią wersję można zrobić bez dodatków a można dodać jajko ugotowane na twardo, ugorowane marchewki lub pistacje. Świetnie smakuje na ciepło z sosem pieczeniowym, chrzanowym, młodymi ziemniaczkami z koperkiem i zieloną sałatą. Doskonała jest również na zimno, jako dodatek do chleba w towarzystwie chrzanu lub musztardy.
Składniki:
1kg mięsa mielonego z łopatki
1 czerstwa kajzerka
200ml mleka
1 cebula
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
5 jajek
sól pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Namocz czerstwą kajzerkę w mleku. Cebulę pokrój drobno i zrumień na dwóch łyżkach masła. Trzy jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Mięso mielone włóż do dużej miski, dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, dwa surowe jajka, zrumienioną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyrób dokładnie. Foremkę 16 × 26cm wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż do foremki połowę mięsnej masy, ułóż trzy jajka i przykryj resztą mięsa. Na wierzch połóż kawałki masła. Piecz 50-60 minut.
Smacznego!