Do niedawna większość z nas nie wyobrażała sobie obiadu bez ziemniaków. Czy kotlet schabowy albo tradycyjny mielony nie smakują idealnie z ziemniakami i buraczkami lub mizerią ze świeżego ogórka? Dla wielu z nas to obiad kojarzący się z domem rodzinnym. Coraz częściej ziemniaki zastępujemy różnymi rodzajami kasz. Ziemniaki w swojej szlachetnej formie stają się składnikiem na przykład sałatek.
Dziś chciałabym podzielić się przepisem na ciepłą sałatkę z ziemniakami w roli głównej. Kiedy na straganach pojawią się małe młode ziemniaki będą do tego dania idealne. Na razie wykorzystajcie niewielkie ziemniaczki sałatkowe, które szybko się gotują i bardzo ładnie wyglądają.
Składniki
1kg małych ziemniaków sałatkowych
200g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
kilka rzodkiewek
oscypek
2 łyżki czarnuszki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Na patelni roztop masło i zblanszuj na nim pokrojony w plasterki czosnek dodaj szpinak i smaż przez chwilę aż szpinak zmięknie i nabierze mocno zielonego koloru. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki przekrój na połówki. Na patelni podgrzej olej z gałązkami rozmarynu i usmaż ziemniaki na lekko złoty kolor. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Na talerzu wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Udekoruj plasterkami rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem. Posyp startym oscypkiem i czarnuszką.
Smacznego!
Spróbuj także
Sałatka z młodymi ziemniakami
Wiosenna sałatka ze szparagami
Lekki letni obiad – sałatka ze szparagami i owocami