Dziś odświeżyłam jeden z rodzinnych przepisów na słodki obiad. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałam dla swoich dzieci knedle. Ku mojemu zdziwieniu powiedziały, że jedzą knedle pierwszy raz w życiu. Nie wiem jak to się stało, ale chyba lepiej późno niż wcale.
Sekretem dobrych knedli są ziemniaki. Najlepsze są ziemniaki typu C - mączyste, zawierające więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu. Ziemniaki do knedli ugotuj dzień wcześniej. Knedle ze świeżo ugotowanych ziemniaków mogą się rozpadać w gorącej wodzie.
Składniki:
500g ziemniaków
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
500g śliwek węgierek
3 łyżki brązowego cukru
Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw. Przeciśnij je przez praskę lub maszynkę. Dodaj mąkę, jajko i sól i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto, wykrój krążki. Na jednym krążku ułóż śliwkę zanurzoną w cukrze i przykryj drugim kółkiem. Zlep brzegi ciasta. Uformuj kulkę. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę. Gotuj knedle po kilka, żeby się nie dotykały przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu ze zrumienioną bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Pierogi z kaszą bulgur i cukinią.
Moje pęczotto z kurkami
Moje ruskie pierogi