Sałatka caprese to chyba jedna z najbardziej popularnych dań przekąskowych na południu Europy. We Włoszech skąd się wywodzi składa się z plastrów pomidorów przełożonych plastrami mozzarelli polanych oliwą oraz udekorowanych listkami bazylii i czarnym pieprzem. Danie ma kojarzyć się z włoską flagą. W zależności od państwa możecie w niej znaleźć również oliwki czasem paprykę lub ogórki. Dzisiaj moja wariacja na temat tego dania. Sałatka caprese w wydaniu obiadowym. Pięknie wygląda i wybornie smakuje. To propozycja wprost stworzona na obiad w upalny dzień.
Składniki (2 porcje)
100g razowego makaronu
150g mozzarelli mini
2 garście pomidorków koktajlowych (najlepiej w dwóch kolorach)
garść czarnych oliwek
garść pistacji
listki bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Makaron ugotuj al dente. Pomidorki i kuleczki mozzarelli pokrój na połówki. Na talerzu poukładaj ładnie gorący makaron, pomidorki, mozzarellę, oliwki i pistacje. Skrop oliwą z oliwek i dopraw czarnym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Jesienne penne z dynią
Szybki obiad – kasza gryczana z serem feta i suszonymi pomidorami