W upalne letnie popołudnie można przygotować skrajnie różne dania albo dobrze doprawione grillowane mięso albo lekkie warzywne danie lub sałatkę. Ja zdecydowanie gustuję w tych drugich odświeżających daniach. Ponieważ od wielu dni pogoda rozpieszcza nas słońcem i błękitnym niebem przygotowuję najczęściej różne wersje warzywnych lekkich dań. Dziś mój wybór padł na kaszę jęczmienną, moje ulubione szparagi i grillowane warzywa: cukinię i paprykę. Chrupiący sos z orzechów nerkowca i pistacji doskonale komponował się z kaszą i warzywami. Nieodzownym dodatkiem do tego dania, nie tylko dekoracyjnym, okazała się również świeża natka pietruszki. Obiad petarda, tak ocenił je mój mąż. Może i Wy się skusicie?
Składniki (2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
1 nieduża cukinia
1 papryka
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
sos:
garść orzechów nerkowca
garść pistacji
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
natka pietruszki
Zacznij od przygotowania sosu. Orzechy i pistacje rozgnieć niezbyt dokładnie w moździerzu. Dodaj miód, sok z cytryny wodę i oliwę i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Cukinie i paprykę pokrój w plastry i polej oliwą. Grilluj warzywa, aż będą miały ładne brązowe paseczki. Na talerzu wymieszaj kaszę ze szparagami, cukinią i papryką. Polej sosem i udekoruj listkami pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także
Lekki letni obiad – sałatka ze szparagami i owocami
Wiosenne szparagowe śniadanie
Kasza jęczmienna na śniadanie