Ostatnie komentarze
15Cze2018
godz. - 12:14

Odświeżający obiad na upalny dzień

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

W upalne letnie popołudnie można przygotować skrajnie różne dania albo dobrze doprawione grillowane mięso albo lekkie warzywne danie lub sałatkę. Ja zdecydowanie gustuję w tych drugich odświeżających daniach. Ponieważ od wielu dni pogoda rozpieszcza nas słońcem i błękitnym niebem przygotowuję najczęściej różne wersje warzywnych lekkich dań. Dziś mój wybór padł na kaszę jęczmienną, moje ulubione szparagi i grillowane warzywa: cukinię i paprykę. Chrupiący sos z orzechów nerkowca i pistacji doskonale komponował się z kaszą i warzywami. Nieodzownym dodatkiem do tego dania, nie tylko dekoracyjnym, okazała się również świeża natka pietruszki. Obiad petarda, tak ocenił je mój mąż. Może i Wy się skusicie?


Składniki (2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
1 nieduża cukinia
1 papryka
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
sos:
garść orzechów nerkowca
garść pistacji
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
natka pietruszki


Zacznij od przygotowania sosu. Orzechy i pistacje rozgnieć niezbyt dokładnie w moździerzu. Dodaj miód, sok z cytryny wodę i oliwę i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Cukinie i paprykę pokrój w plastry i polej oliwą. Grilluj warzywa, aż będą miały ładne brązowe paseczki. Na talerzu wymieszaj kaszę ze szparagami, cukinią i papryką. Polej sosem i udekoruj listkami pietruszki.


Smacznego!


Spróbuj także
Lekki letni obiad – sałatka ze szparagami i owocami
Wiosenne szparagowe śniadanie
Kasza jęczmienna na śniadanie

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony