Wszyscy w mojej rodzinie wiedzą, że moją ulubioną zupą jest rosół. Kiedy jednak pomyślę sobie, że miałabym go gotować a potem jeść, kiedy na zewnątrz temperatura powietrza przekracza 30stC robi mi się jeszcze bardziej gorąco. W dni takie jak ten zdecydowanie bardziej polecam lekkie i odświeżające chłodniki.
Do tej pory robiłam chłodnik litewski na bazie wywaru z botwinki. To wersja, którą szczególnie lubi mój mąż i tata. Dziś wypróbowałam inną wersję tej letniej zupy. Ogórkowy chłodnik na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem, miętą i odrobiną czosnku był naprawdę pyszny. Możecie go podać z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z „Smaków życia" Agnieszki Maciąg.
Składniki (4 porcje)
800g naturalnego jogurtu
4 świeże ogórki gruntowe
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól, pieprz
Ogórki umyj, odetnij końce i zetrzyj (ze skórką) na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj jogurt, miętę i koperek. Wymieszaj. Podawaj schłodzony z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego!
Spróbuj także:
Chłodnik najbardziej letnia zupa
Zupa krem z buraków
Zupa jagodowa