Wątróbka - jedni ją uwielbiają inni nie biorą do ust. Moja najbliższa rodzina należy do tej pierwszej grupy, ale nie podałabym jej na obiad podczas zjazdu rodzinnego. Do tej pory przygotowywałam ją tradycyjnie z majerankiem cebulą i jabłkami. Tym razem przygotowałam ją z lekką orientalną nutą, chociaż głównym składnikiem sosu było miodowe piwo. Moja rodzina oceniła, że danie według nowego przepisu jest znacznie lepsze. Chyba więc na dłużej zrezygnujemy z tradycyjnej wątróbki Swoją wątróbkę podajcie z ulubionymi dodatkami. U nas była to kasza bulgur. Polecam.
Składniki:
0,5 kg wątróbki indyczej
kawałek imbiru
papryczka chili
2 szalotka
300ml jasnego miodowego piwa
2 łyżki kokosowego mleka
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
sól, pieprz
Imbir, szalotkę i papryczkę chili posiekaj drobno. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim warzywa. Dodaj 50ml piwa i duś przez chwilę. Zdejmij warzywa z patelni. Wątróbkę oczyść z błon i nieproszonych dodatków. Umyj i obsusz np. na papierowym ręczniku. Rozgrzej na patelni olej, przygotuj pokrywkę i wrzuć na tłuszcz wątróbkę. Przykryj szybko, chyba, że masz się ochotę na sprzątanie kuchni. Obsmaż krótko z jednej strony, obróć, obsmaż z drugiej strony. Wlej resztę piwa oraz odłożone warzywa i duś około 20 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, dopraw sola i pieprzem i dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze minutę. Podawaj z kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Grillowane polędwiczki na szybki niedzielny obiad
Czasami człowiek musi, czyli coś konkretnego na obiad
Kurczak w sosie curry