Moja córka pokochała pad thaia miłością absolutną od pierwszego razu. To danie przygotowujemy zawsze razem. Ale to ona jest wtedy chef w kuchni i mistrz sosu. Ja jestem od obierania i siekania. Zaplanowany pad thai na obiad oznacza dla mnie sympatyczny czas spędzony z córką.
Tym razem przygotowałyśmy pad thaia z mięsem z kaczki oraz warzywami – cukinią i papryką. Pozostałe żelazne składniki są te same: makaron, kiełki mung, jajka, orzeszki ziemne, tofu oraz oczywiście sos. Według mojej córki i tak najlepszym dodatkiem do pad thaia są krewetki ale przyznam, że mnie to właśnie pad thai z kaczką smakuje najbardziej.
Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
5 łyżek kiełków fasoli mung
150g naturalnego tofu
1 łyżka masła
1 cukinia
1 papryka
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.
kaczka
500g mięsa z kaczki
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
1 cebula
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
150ml bulionu
Czosnek, cebulę, papryczkę chili i zioła, posiekaj drobno. Mięso kaczki pokrój w sporą kostkę. Dodaj warzywa, zioła, oliwę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zostaw mięso w lodówce na minimum 2 godziny. Rozgrzej olej na patelni i mocno obsmaż mięso. Dolej bulion i duś mięso aż będzie miękkie.
Czosnek, cebulę, papryczkę chili i zioła posiekaj drobno. Mięso kaczki pokrój w sporą kostkę. Dodaj warzywa, zioła, oliwę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zostaw mięso w lodówce na minimum 2 godziny. Rozgrzej olej na patelni i mocno obsmaż mięso. Dolej bulion i duś mięso aż będzie miękkie.
omlet:
4 jajka
1 łyżeczka masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Wbij jajka do miseczki i podbij je lekko widelcem. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni roztop masło, wylej masę jajeczną i smaż aż jajka się zetną. Omlet powinien być cieniutki, więc jeśli masz małą patelnię usmaż dwa omlety. Usmażone omlety zostaw do ostudzenia i pokrój w cieniutkie paseczki.
Cukinię i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Tofu pokrój w kostkę. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotuj dużą patelnię. Roztop na niej łyżkę masła. Dodaj tofu dolej dwie łyżki przygotowanego sosu i smaż aż tofu będzie złote. Dodaj cukinię i paprykę i smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj makaron, mięso, pokrojony omlet i sos. Wymieszaj delikatne ale dokładnie. Smaż przez chwilę. Wyłącz palnik. Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj. Nałóż danie do miseczek. Posyp orzeszkami.
Smacznego!
Spróbuj także
Gulasz jagnięcy z marchewką, imbirem i brandy
Kurczak w sosie curry
Pieczony kurczak z rozmarynem i kolorową kaszą pęczak