Jarmuż to zapomniane warzywo do zadań specjalnych. Zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw, jednocześnie nie zawierając szczawianów. Jest więc cennym produktem w profilaktyce osteoporozy. Zawiera również znaczną ilość fosforu, żelaza. Jest również bogatym źródłem witaminy C.
Co roku jesienią przypominam sobie o jarmużu i przygotowuję z niego chipsy, dodaję do zup, makaronów i sałatek. W tym roku postawiłam na pesto. Trzeba użyć do niego jasnych młodych liści, bo te grubsze są twardsze i mają grubsze żyłki. Jarmużowe pesto ma piękny intensywny zielony kolor i naprawdę doskonały smak. Dziś dodałam je do pełnoziarnistego penne i podałam z pomidorkami cherry i serem feta.
Składniki (2 porcje)
100g penne
4 nieduże liście jarmużu
garść migdałów bez łupinek
3 łyżki parmezanu
100ml oliwy
150g sera feta
8-10 pomidorków cherry
3 łyżki płatków migdałowych
Upraż migdały bez skórek na suchej patelni. Liście jarmużu umyj i usuń najgrubsze żyłki i łodyżki. Zmiksuj dokładnie jarmuż, parmezan, migdały i oliwę. Penne ugotuj al dente. Wymieszaj pesto z gorącym makaronem. Podaj z pomidorkami pokruszonym serem feta. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także:
Obiadowa sałatka z kaszy bulgur, jarmużu i granatu
Dobry pomysł to połowa sukcesu
Obiadowa sałatka caprese