Ostatnie komentarze
17PaÅ2018
godz. - 16:56

Pieczone pierogi z mięsem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Mięso z rosołu w moim domu jest produktem trudnym. W stanie ugotowanym tuż po wyjęciu z zupy lubię go właściwie tylko ja. Staram się więc przygotować z niego jakieś danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Potrawka, gulasz, tarta, sałatka czy krokiety z powodzeniem zdawały dotychczas egzamin. Dziś postanowiłam spróbować czegoś innego. Przygotowałam błyskawiczne pierożki z ciasta francuskiego. Farsz z posiekanego mięsa z rosołu wzbogaciłam warzywami oraz szpinakiem. Posypane czarnuszką i podane z pomidorowo paprykową salsą zniknęły błyskawicznie. I nawet mój syn, dla którego jedzenie jest ostatnio stratą czasu, tym razem nie grymasił.


Składniki:
2 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 mała cebula
papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
2 ugotowane marchewki
250g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki czarnuszki
sól, pieprz


Wyjmij mięso i marchewki z rosołu i drobno posiekaj. Cebulę i papryczkę chili posiekaj i podsmaż na 1 łyżce masła. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej resztę masła, dodaj posiekany czosnek i podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodaj szpinak i smaż aż nabierze mocnej zielonej barwy. Zdejmij z patelni i lekko przesiekaj. W misce wymieszaj mięso z marchewką, cebulą, papryczką chili, szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 185stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wykrój z niego kółka. Nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj dokładnie brzegi. Układaj pierożki na papierze do pieczenia. Każdy pierożek posmaruj mlekiem i posyp czarnuszką. Piecz 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.


Smacznego!


Spróbuj także
Pierogi z boczniakami
Pierożki z ciasta francuskiego
Zaklinanie rzeczywistości – pierogi z serem na słodko

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony