Wszyscy bardzo lubimy ryby. W restauracjach, kiedy mamy szansę wyboru dania, najczęściej sięgamy po ryby. Wybieramy je nie tylko ze względu na wartości odżywcze ale również ze względu na walory smakowe. Dostępność łososia powoduje, że to chyba ta ryba najczęściej gości na naszym stole i pewnie dobrze, bo to również ulubiona ryba moich dzieci.
Dziś proponuję bardzo proste rybne danie, które równie dobrze wygląda co smakuje. Jego zaletą poza przygotowaniem jest prostota podania. Nie trzeba się silić i układać kompozycji na talerzach. Wręcz przeciwnie - wystarczy wyjąć danie z piekarnika na talerz, rozerwać pergamin i już można zabrać się do jedzenia.
Składniki (4 porcje)
800g łososia bez skóry
2 liście kapusty włoskiej
16 cienkich szparagów
8 małych ziemniaczków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 plastry cytryny
kilka listków natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
4 łyżeczki masła
tymianek, rozmaryn
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Łososia pokrój na cztery części, dopraw solą pieprzem i tymiankiem.
Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Wyjmij z wody i pokrój na ćwiartki. Marchewki, czosnek i cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
Przygotuj cztery spore kawałki pergaminu. Na jednej połówce pergaminu ułóż pół liścia kapusty włoskiej, łososia i warzywa: szparagi, ziemniaki, marchewki, czosnek, cebulę. Dopraw całość solą pieprzem i rozmarynem. Na wierzch połóż po łyżeczce masła. Złóż pergamin i zawiń brzegi tak, żeby zrobić szczelną kopertę. Ułóż koperty na blachę do pieczenia i piecz 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmij kopertę na talerz, rozerwij pergamin, skrop cytryną, udekoruj pomidorkami i natką pietruszki. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także
Dobry pomysł to połowa sukcesu
Lucjan z piekarnika, czyli lekki i elegancki obiad w pół godziny
Labraks pieczony z ziołami