Ostatnie komentarze
13Lip2018
godz. - 18:36

Pierogi z kaszą bulgur i cukinią.

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Szałwia lekarska ma wszechstronne zastosowanie zarówno w przemyśle aptekarskim jak i w kuchni. Szałwia pielęgnuje skórę, pomaga złagodzić objawy menopauzy, leczy niestrawność, zwalcza zakażenia i infekcje. W kuchni jest wykorzystywana jako przyprawa do mięsa, a także do dań z pomidorów i ziemniaków. Doskonale smakują przecież ziemniaczane kluski z szałwiowym masłem i parmezanem. Dziś wykorzystałam ja do przyprawienia nietypowego farszu do pierogów.


Klasyczne pierogi z mięsem, serem czy owocami mają ciągle swoich amatorów. Od niedawna jednak typowe klasyczne nadzienia ustępują oryginalnym i nieoczywistym połączeniom. Do pierogów można właściwie włożyć wszystko na co tylko macie ochotę. Dziś zaryzykowałam i przygotowałam pierogi z nietypowym nadzieniem. Połączyłam kaszę bulgur z cukinią i szałwią. Delikatne składniki połączyłam z papryczką chili i lekko słonym kozim serem. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Smakowały doskonale od razu po ugotowaniu ale jeszcze smaczniejsze były następnego dnia po usmażeniu na złoto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz
cukinia
100g kaszy bulgur
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papyczki chili
4 listki szałwii
1 łyżka masła
50g kremowego koziego serka
sól, pieprz


Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej. Wrzącą wodą zalej mąkę, tak żeby na mące była warstwa wody. Nie mieszaj. Przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Cukinię zetrzyj na tarce posól i odstaw na 15 minut. Kaszę bulgur ugotuj. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Cukinię odciśnij. Do cukinii dodaj kaszę, warzywa z patelni, kozi serek, posiekane listki szałwii. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj bardzo dokładnie.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawaj odsmażone ze zrumienioną cebulką.


Smacznego!


Spróbuj także
Zaklinanie rzeczywistości – pierogi z serem na słodko
Moje ruskie pierogi
Pierogi z boczniakami

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • Kuchnia na wrzosowisku
    Kaszę bulgur uwielbiam, cukinię też.. ciekawa jestem tych pierogów! :)
    Kuchnia na wrzosowisku
    dodano: 13.07.2018, godz.- 23:19
    • domowypatchwork
      Zatem do dzieła :-)
      domowypatchwork
      dodano: 16.07.2018, godz.- 15:53
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony